Psihologia copilului si sanatatea mentala

Intelegerea copilului dumneavoastra este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le invatati ca parinte. Acest lucru vine in ajutorul dumneavoastra pentru a deveni mai eficienti in ghidarea si cresterea copilului pana cand acesta devine matur. Trebuie sa fiti constienti de faptul ca micutul dumneavoastra are o personalitate unica care va ramane aproape neschimbata pe tot parcursul vietii.

Un mod in care puteti sa patrundeti in psihologia copilului este sa il observati atunci cand mananca, cand doarme sau cand se joaca. Aici puteti remarca trasaturile principale de caracter. Puteti observa care activitati sunt agreate de el, daca se adapteaza la schimbari cu lejeritate sau are nevoie de timp pentru a se familiariza cu lucrurile. Aceste lucruri sunt  caracteristici normale si copilul dumneavoastra nu  face exceptie.
Pe cat posibil, gasiti timpul necesar pentru a vorbi cu copilul dumneavoastra pentru a obtine informatii si a intelege mai bine psihologia copilului. In cazul copiilor mici, acestia au nevoie de mai putin limbaj verbal si de mai mult limbaj al fetei si limbaj al corpului pentru a intelege gandurile si sentimentele lor. Daca le puneti intrebari, acest lucru le va permite sa impartaseasca sentimentele lor cu dumneavoastra.

Respectul de sine este un factor foarte important pentru a avea succes in viata. Aceasta dezvoltare a unei trairi pozitive si a respectului fata de propria persoana este extrem de importanta pentru fericirea si succesul copiilor si adolescentilor. O relatie pozitiva parinte copil ofera cadrul si sprijinul pentru copil si acesta va manifesta respect si consideratie fata de altii si fata de propria persoana. Copiii tanjesc dupa ocaziile de a petrece cat mai mult timp cu parintii deoarece aceasta apropiere ii face sa se simta speciali. Parintii sunt incurajati sa gaseasca timp pe care sa il petreaca jucandu-se cu proprii lor copii cat mai mult posibil. Daca sunteti un parinte singur si aveti numai un copil, cu anumite ocazii, puteti sa invitati prietenii si familia sa se joace impreuna cu copilul dumneavoastra.

Un alt fapt care tine de psihologia copilului este acela ca unii dintre acestia nu dezvolta aptitudini sociale atat de usor ca si ceilalti. La inceput cauta relatii si daca au suferit un esec sau o respingere se retrag in siguranta casei sau a familiei sau chiar in singuratate. Nu este nimic mai dureros pentru un parinte decat respingerea care vine din partea propriului copil. In acest caz trebuie evaluate foarte bine problemele sociale si trebuie creionat un plan pentru a le rezolva cu grija insa intotalitate. Exista suficiente sfaturi si instructiuni pe care trebuie sa le urmati in aceste cazuri insa trebuie sa cereti parerea specialistilor. De aceea, este bine sa apelati la un psiholog care poate determina cauzele acestor probleme si este pregatit sa ofere solutii viabile. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *