Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand achizitionezi echipamente protectia muncii?

Echipamentele individuale pentru protectia muncii (EIP) nu doar ca iti protejeaza angajatii de pericolele previzibile la locul de munca. In consecinta, desi reprezinta o ivnestitie initiala, acestea cresc productivitatea angajatilor, iar tu o sa beneficiezi de profituri mai mari.

Cu toate acestea, echipamentele pentru protectia muncii sunt luate in serios. Pana la urma, previi posibile accidente care pot conduce la repercursiuni grave, atat din punct de vedere al companiilor, cat si din punct de vedere al angajatilor. Asa ca, daca vrei sa achizitionezi echipamente protectia muncii, trebuie sa iei in vedere anumite aspecte.

Ti-am pregatit in acest articol mai multe sfaturi de care sa tii cont in momentul in care doresti sa achizitionezi echipamente protectia muncii pentru angajatii companiei tale. Este un pas important pe care trebuie sa-l faci, iar acest pas trebuie sa fie ghidat si de o lista de sfaturi si reglementari ale legii.

Reglementari si alegerea initiala

Ca si angajator, ai anumite obligatii fata de angajatii tai. Desigur, si acestia au anumite obligatii legate de echipamentele pentru protectia muncii. Daca nu te conformezi reglementarilor impuse, firma poate suporta amenzi sau poate fi un motiv pentru inchiderea acesteia.

Astfel, obligatiile tale sunt:

  • Sa distribui gratuit EIP si sa te asiguri ca functioneaza bine
  • Sa te ocupi de intretinerea si inlocuirea EIP cand e nevoie
  • Sa te asiguri ca EIP alese nu prezinta pericole pentru securitatea si sanatatea agnajatilor
  • Sa asiguri EIP noi in cazul pierderilor calitatilor sau degradarii celor vechi
  • Sa oferi instructaj fiecarui angajat
  • Sa evidentiezi clar zonele cu risc ridicat
  • Sa asiguri functionarea in parametri optimi si in permanenta a tuturor dispozitivelor si sistemele de protectie
  • Sa intocmesti un plan de protectie si prevenire a riscurilor asupra angajatilor
  • Sa supraveghezi respectarea si aplicarea masurilor prevazute

Desi mai sunt si altele, cu siguranta le vei discuta cu o persoana calificata si vei stii toate obligatiile tale legale cand vine vorba de EIP. Angajatii, in schimb, au mai putine obligatii:

  • Sa foloseasca in mod corect aparatura, echipamentele de transport, utilajele si substantele periculoase
  • Sa foloseasca corect EIP primite
  • Sa comunice urgent angajatorului orice accident suferit la locul de munca
  • Sa nu modifice, scoata din functiune sau sa inlature dispozitivele de securitatea proprie
  • Sa coopereze cu angajatorul pentru implementarea prevederilor legale cu privire la sananatea si siguranta de la locul de munca

De asemenea, exista prevederi legale care au in vedere caracteristicile elementelor EIP. Dupa cum am spus mai sus, cu siguranta vei discuta cu o persoana calificata si vei intelege toate reglementarile.

La ce trebuie sa fii atent cand alegi echipamente protectia muncii?

Nu toate EIP sunt facute pentru toata lumea. Inainte de a alege ce elemente de EIP sunt necesare, e nevoie sa faci o evaluare a pericolelor previzibile. Cu siguranta nu vei oferi aceleasi elemente de EIP unei persoane care lucreaza in laborator si uneia care lucreaza in constructii. Pericolele previzibile indica ce fel de EIP trebuie achizitionat.

Acestea pot fi de natura chimica, fizica, psihosociala, ergonomica, biologica sau legate de siguranta. Desi nu pare, unele dintre aceste pericole previzibile chiar iti pot afecta angajatii. Spre exemplu, daca un angajat sta mult la birou in aceeasi pozitie, in timp va dezvolta probleme posturale. Sau echipamentele pentru protectia muncii sunt incomode, lucru care poate duce la afectare productivitatii si, in timp, la dureri musculare/articulare.

Cand alegi EIP, asigura-te ca au o calitate buna. Materialul, culoarea si elementele extra cu care vin trebuie luate in considerare. E in interesul tau sa achizitionezi cele mai rezistente EIP, pentru ca inlocuirea celor degradate cu unele noi este obligatia ta.

Iar elementele extra pot insemna o productivitate mai mare. Unele EIP pentru muncitori presupun suporturi in plus pentru ciocan si alte unelte. Astfel, nu doar ca angajatii sunt protejati, dar pot sa isi desfasoare activitatea mult mai bine.

La alegerea EIP trebuie sa iei in considerare si angajatii. Nu este de ajuns sa achizitionezi cele mai calitative EIP. Ia masuratori si vezi ce dimensiuni de EIP se potrivesc fiecarui angajat. Acestia trebuie sa se simta liberi si sa se poate misca cu usurinta.

Totodata, asigura-te ca nu le este prea cald sau prea frig. Angajatii trebuie sa se simta confortabil din toate punctele de vedere cand sunt echipati cu EIP.

Desi poate parea intimidant, alegerea unor echipamente pentru protectia muncii nu trebuie sa fie dificila! Foloseste-te de informatiile din articol si achizitioneaza EIP potrivite pentru tine si angajatii tai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *