Etapele Primului Război Mondial

Etapele Primului Război Mondial

La începutul războiului ambele tabere sperau într-un război fulger. În timpul primului război mondial s-au conturat 2 tipuri de război: de mișcare și de tranșee. S-au conturat și fronturi principala: de vest și de est, dar și secundare precum Germania și Serbia.
Anul 1914: În ciuda statutului de neutralitate a Belgiei, Germania o atacă, dorința lor era să ia prin suprindere Franța. Într-o prima fază germanii înaintează rapid însă ei sunt blocați la aproximativ 40 de kilometrii de Paris, pe râul Marna. Ulterior, războiul de mișcare se transformă în unul de poziții.
Anul 1915: Balanța războiului nu se înclină decisiv în favoarea nici uneia dintre tabere. Continuă războiul de poziții.
Anul 1916: Au avut loc 2 dintre cele mai sângeroase lupte ale războiului la Verdum și pe răul Somme, unde au fost peste 1 milion de victime. România a intrat în război de partea Antantei.
Anul 1917: Încercând să obțină victoria, Germania declasează un război submarin total, inclusiv împotriva neutrilor, motiv pentru care SUA a intrat în război de partea Antantei. În ruia bolșevicii preiau puterea în urma loviturii de stat din octombrie.
Anul 1918: Superioritatea demografică și economică a Antentei își spune cuvântul în acest an deși Rusia pareseste Antanta, silind și România să facă același lucru. Victoriile Antantei din vara lui 1918 au permis României să reintre în război, iar finalul să o găsească în tabăra învingătoare. Puterile centrale și aliatele acestora au ieșit pe rând din război iar armistițiul a fost semnat la 11 noiembrie 1918 la Campiogne într-un vagon de tren.

2 thoughts on “Etapele Primului Război Mondial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *