Institutii ale Uniunii Europene

Parlamentul European

Este singura institutie a U.E. ale carei lucrari sunt publice. Fiecarui stat membri ii revine in functie de numarul populatiei, un numar mai mare sau mai mic de europarlamentari. Romaniei i-au revenit un numar de 33 de mandate. Alegerile pentru Parlamentul European se organizeaza odata la 5 ani. Europarlamentarii sunt grupati in functie de apartenenta politica si nu de tara din care ei provin.

Atributiile Parlamentului European sunt votarea legislatiei, bugetului, dar si coordonarea activitatii celorlalte institutii U.E.

Consiliul Uniunii Europene

Se preocupa de problemele de cooperare interguvernamentala. Este alcatuit din ministrii guvernelor statelor membre. Romania are 14 reprezentanti in cadrul acestei institutii. Presedentia este detinuta timp de 6 luni de fiecare stat membru, prin rotatie.

Comisia Europeana

La nivelul Uniunii Europene, aceasta institutie joaca rol de guvern avand atributii executive.

Consiliul European

Este alcatuit din presedintii statelor membre. Nu are statutul unei institutii in adevaratul sens al cuvantului, insa presedintii statelor membre se intalnesc pentru a discuta problemele U.E.

Banca Europeana de investitii

Banca Centrala Europeana

Mediatorul European

Are rolul de a se sesiza in cazul functionarii defectuase a institutiilor U.E. si nu se impica in problemele administratiilor din statele membre.

Parinti ai U.E: R.C. Kalergi, A.Briand, J.Monet (om politic si econimist francez care a elaborat ideea discursului din 9 mai 1950 a lui R.Schuman), Konrad Adenauer si Alcide de Gasperi.

Simboluri ale UE: steagul, imnul, deviza „Unitate in diversitate”, ziua Europei – 9 mai, moneda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *